Kategória:
Cica történetek, Cica történetek

Létrehozva:
2021-12-02 14:31:31

Cikk írója:
Szabó Jánosné Katalin


Őrző védő szolgálat


A macskák és kutyák testbeszéde

A kutyák és a macskák szociális viselkedése eltér egymástól. Mindez a testbeszédjükre is hatással van, mely évtizedes ösztönökön és szokásokon alapul.

Mi emberek megtanultuk, hogy a kutyák lelkes farokcsóválását „barátságosnak“ ítéljük és megkülönböztessük a macska ingerlékeny farokcsapásától. A kutyák és a macskák is ösztönösen reagálnak. Nehezükre esik az „idegennyelvek“ elsajátítása. Először is fel kell ismerni, hogy a kutyák és a macskák esetén két különböző típusról van szó, akik másképp kommunikálnak mint saját fajtatársaik.

Míg a kutyák képesek arra, hogy tudatos mimikával értessék meg magukat, a macskák arca viszonylag mozdulatlan. A macskák ezért a farkuk és fülük mozgatásával illetve a szemükkel kommunikálnak. Ezek fölött a finom jelzések fölött könnyen átsiklik egy macska vagy kutya! A macskák elsősorban az emberekkel folytatott kommunikációban nyávognak, az egymás közötti beszélgetésekben nem használnak hangokat.

Egy kutya sokkal egyértelműbb jelzéseket ad, melyeket egy egész falka, vagy akár az ember is ért. Egy macska általában másként jelez, mivel a testbeszéde ellenkező módon működik. Míg a kutyáknál a farokcsóválás barátságosságot jelent, a macskák farkának csapkodása agresszivitásra utal. Ugyanez vonatkozik a macskák felálló borzolt farkára, amit gyakran felpúpozott hát is kísér. Az a macska, aki a farokszőrét ilyen módon felborzolja, lehetőség szerint nagynak és veszélyesnek akar mutatkozni. Valamilyen veszélyre reagál. A kutyákhoz hasonlóan a merev nézés a dominancia jele. A macskák ezt elviselhetetlennek érzik. Egy laza kacsintás ellenben jelzi, hogy macskája barátságban van Önnel. Egy, macskákkal szemben tapasztalatlan kutya (vagy ember) hamar összetéveszti, figyelmen kívül hagyja ezeket a gesztusokat, vagy átsiklik felettük.

Vegye figyelembe a méretbeli különbséget is: egy átlagos kutya sokkal nagyobb, mint egy macska. Így egy barátságos nyaldosást vagy egy játékra hívó paskolást a manccsal, hamar agresszívebb fellépésként értelmezhet a macska.

A kutya és a macska tehát különböző testbeszédet alkalmaznak, mégis jó társak lehetnek a háznál, ha van idejük nyugodtan megismerni és értelmezni a másik nyelvezetét. A különböző karakterek egymáshoz csiszolódása a faji határokat átlépő kommunikációt jelenti. Ehhez elsősorban egyvalamire van szüksége: sok türelemre! Minél megfontoltabban cselekszik, annál nagyobb a siker. Egy elhamarkodott barátkozás hibához vezethet. Az első benyomás az állatoknál is döntő és a másik félről beégett negatív képet nehéz pozitívra változtatni.

 

 

 

CicaVilága cikkajánló

További magazin cikkek »

 

Weblapok webáruháza ajánló

További webáruházi ajánlatok »