Cica nevek


Cica nevek

 

Manapság inkább az egzotikus macskanevek mellett döntenek, aminek lehetőség szerint olyan egyedinek kell lennie, amilyen kis kedvencük maga.

 

Cica nevek – A 30 legjobb

Úgy döntött, hogy egy cicának ad otthont hamarosan? 

Macskanevek: trend az egzotikus cica nevek irányába

Míg a macskatulajdonosok korábban gyakran olyan klasszikus macska nevek mellett tették le a voksukat, mint a Minka, Minnie vagy hasonlók, manapság inkább az egzotikus macskanevek mellett döntenek, aminek lehetőség szerint olyan egyedinek kell lennie, amilyen kis kedvencük maga. A macskanevek választéka szinte kimeríthetetlen. S amire a jó név kiválasztásához szüksége van: idő, szeretet és fantázia. S mivel gyakran ki fogja majd mondani kedvence nevét, igazán megéri jól átgondolt döntést hozni.

Gyakran tanácsolják, hogy a cicanév 2 szótagból álljon. S néhány macskaszakértő azt is javasolja, hogy az utolsó szótag de legalább a két szótag valamelyike tartalmazzon egy „i“-t, vagy más magas magánhangzót. Az ezeket a kritériumokat teljesítő macska nevek azokra a becenevekre emlékeztetnek, melyeket az emberek egymásnak kölcsönösen adnak. Úgy tűnik, az ezekkel a tulajdonságokkal bíró cica nevek azon okból különösen előnyösek a cicáknak, mert az érzékeny macskafülek vélhetően különösen kellemesnek érzik a magas magánhangzókat.

Néhány szakértő azt a nézetet képviseli, hogy a cica nevek bizonyos mértékig befolyásolhatja az állat sorsát. Ezért fontos, hogy pozitív hangzású nevet válasszon. Pl. a Desdemona először talán szépen hangzik. De ha belegondol, hogy Desdemona az ógörög “boldogtalan”, “szerencsétlen csillagzat alatti” melléknévre utal, akkor inkább mégegyszer át kell gondolni azt a névválasztást, s inkább egy olyan cicanév mellett letenni a voksot, ami szeretett négylábújának több boldogságot ígér. Ilyen lenne pl. a Fortuna. De ha egy nyelven jól hangzik, a “szeretett” vagy “szépség” szó megfelelőjével sem választ rosszul.

Különböző megközelítések a névválasztáshoz

Nézzen rá macskájára: milyen mintázatú ill. színű a szőrzete? Milyen nagyok a szemei? Emlékezteti Önt esetleg valamilyen ismert személyiségre vagy valami másra? Kis szőrös barátja jellemző tulajdonságai is sugallhatnak ötleteket a névadáshoz. És gondoljon arra is: olyan névre se keresztelje cicáját, ahogyan Ön sem szeretne, ha Önt szólítanák! Tehát pl. a „Naplopó“, „Világ lustája“, „Butus“, „Lökött“ vagy„Ügyefogyott“ nem jelenthet komolyan megfontolandó opciót kedvence nevének megtalálásában.

Az is egy lehetőség, hogy a fajtához passzoló nevet válasszon. Egy brit rövidszőrű cicának pl. külön ékesség egy nemes angol név, egy abesszinhez vagy egy egyiptomi mauhoz pedig nagyszerűen illik valami egyiptomi istenség neve. Persze nem kötelező így választani. Fontos: ha két vagy több cicának ad otthont, lehetőleg kerülje a hasonló hangzású macskanevek választását, mint pl. Kimba és Szimba. Az ilyesmi inkább zűrzavart teremtene a macskák között.

Néhányan listát állítanak össze azokról a macskanevekről, amelyek szóba jöhetnek. Ha Ön is így tesz, mondja ki többször hangosan a neveket, hagyja, hogy hatást gyakoroljanak Önre! Próbáljon ráérezni, hogy az adott név illik-e háziállatához! S vajon Önnek is tetszene-e?

Ötletek macskája névadásához

Mivel a trend a régimódi nevektől a feltűnőbb variációk felé mozdul, lehetőség szerint keressen más nyelven egy olyan nevet, ami olyan különleges, mint cicája maga! Úgy találjuk, az internacionalizálódás alapján egy spanyol cicának is lehet ír neve, és egy holland macskának is pl. hawaii. S még csak nem is kell hozzá macskáját két nyelven nevelnie.

Az egzotikus nyelvek – mint pl. az említett hawaii – sok csodalatos potenciális macskanevet kínálnak. Ilyen pl. a „Kaleikaumaka“. Ez ugyan jó messzire van a kétszótagos szabálytól, azonban jelentése fantasztikusan szép: “szeretett gyermek, akire büszkén és szeretettel tekintünk“. Nos, mindenesetre úgy gondoljuk, cicája leginkább egy olyan nevet szeretne, ami ilyesmit jelent: “szeretett gyermek, aki mindig kap enni, ahányszor csak kéri“.

 • További macskanevek Hawaii-ról: pl. Wiwi, Ilio, Lani.
 • Írországból is sok szép macskanevet tudunk átvenni, úgy mint Sham, Yoke, Narky, Breda.
 • Néhány spanyol cicanév-ötlet: Carmen, Hermosa, Alma, Rey és Amigazo.
 • Olaszországban pedig sok macska ilyen névre hallgat: Crespo, Retto, Divino, Palermo és Nova.
 • Franciaországban azokat a macska nevek vannak előnyben részesítve, melyek nagyon kedves jelentésűek – mint ezek: Bisous, Bijoux, Cherie és Jolie.
 • Mindenképp nagyon különleges, ha indiai vagy szanszkrit nevet ad kedvencének, mint pl. a Priya - ennek “szeretet” a jelentése, vagy Bala, ami pedig “erő” magyarul.
 • A japán macskanevek között pedig a leggyakoribbak a „Yuki“ („hó“) vagy Sora („égbolt“).
 • Talán macskája szívesen venné, ha Tamaya lenne a neve. Ez kecsua nyelven azt jelenti, hogy “középen”, “a központban”.
 • Még a grönlandi is szóba jöhet: a Nuka “kisebb testvérkét” jelent. Ha ez éppen illik cicájára, ez is egy jó alternatíva.
 • A Nayeli mexikói ill. pontosabban zakoték szó, jelentése “szeretlek” – s ezzel nagyszerű opció egy egzotikus csengésű névváltozatra.
 • S ez is milyen szép: Amorita! Ez pedig latin, és jelentése: “nagyon szeretett”.

Akárhogyan is nevezi el macskáját, a lényeg, hogy Ön és cicája is szeresse, s tükrözze vissza macskája egyediségét és az Ön kedvence irányába érzett szeretetét.

Tetszett a cikk?

 

Kiemelt ApróHirdetések

További kiemelt ApróHirdetések »

 

CicaVilága cikkajánló

További cikk »

 

 

 

 

CicaVilága cikkajánló

További cikk »