TOP 10 legnépszerűbb macskafajta, 1. rész

TOP 10 legnépszerűbb macskafajta, 1. rész


Nem hiszem, hogy van olyan ember a világon, aki nem szereti a macskákat. Hiszen mind egytől egyig imádni való, és szórakoztató lények, akiket öröm nézni. Ráadásul akárcsak a kutyák, a macskák is hű társak, megbízható barátok, és gyorsan családtaggá válnak az életünkben. Az is igaz, hogy legtöbbjük eléggé lusta, hiszen több mint a fél napot alvással töltik, valójában életük hetven százalékát, mégis szeretjük őket, különösen akkor, ha valami vicces csacsiságot csinálnak. Most megismerkedünk a világ legnépszerűbb tíz macskája közül öttel.

                                                  

 

TOP 10 legnépszerűbb macskafajta, 1. rész

 

1. Ragdoll

 

A Ragdollt úgyis nevezik, „rongybaba” macska, és meglehetősen fiatal faj a többi macskafajtához képest.

Az Amerikai Egyesült Államokból származó fajtát az 1960-as évek elején Ann Baker tenyésztette ki, a kaliforniai Riverside-ban. A ragdoll egy perzsa nőstény és egy burma keresztezéséből jött létre, de ezen kívül nem sokat tudni róla. Az egyetlen macskát, akit a ragdoll faj létrejötte kapcsán emlegetnek, Josephine-nek hívták, és ezt a perzsa nőstény macskát a vemhessége alatt elütötte egy autó. Ám ő túlélte a balesetet, viszont a viselkedése megváltozott, szelíd és gyengéd lett. Kölykei is örökölték tőle ezt a temperamentumot, és a tenyésztőjük megpróbálta ezeket a természeti jegyeket továbbörökíteni a fajtában, ám a külső környezeti hatásra bekövetkező tulajdonságváltozást nem lehet örökíteni. Az persze lehetséges, hogy egy baleset következtében valóban megváltozott Josephine jelleme, de ez nem játszott szerepet abban, hogy a kölykei is barátságos, jámbor cicák lettek.

A ragdoll az egyik legbarátságosabb macskafajta, nagyon könnyű elnyerni a bizalmát, oda kell rá figyelni, nehogy elszökjön, vagy elmenjen idegenekkel, mivel emberbarátságáról is ismert. Társaságkedvelő, ragaszkodik a gazdikhoz, és a családokhoz, amikor a gazdija hazaér, akkor köszönti, de mindenki mást is üdvözöl. Kisgyerekekkel is nagyon jól kijön. De ami a legérdekesebb: a kutyákkal is, így egyáltalán nem kell aggódni, hogy ragdoll és kutya is van a házban.

Ráadásul a ragdoll gyorsan tanul, szereti, ha dicsérjük, és ez motiválja abban, hogy még gyorsabban megtanulja a trükköket, feladatokat.

A ragdoll élettartama 12-17 év.

 

2. Maine Coon

 

A Maine Coon a legnagyobb macskafajták közé tartozik, és egyben az egyik legnépszerűbb macskafajta a világon. Jellegzetes óriási méretéről, bolyhos sörényéről és farkáról ismert. Eredete még ma is rejtély, ezért számos elmélet és mítosz kering erről a gigantikus macskafajtáról: a genetikai képtelenségnek számító macska-mosómedve kereszteződésétől kezdve, Marie Antoinette cicájának kalandos utazásával bezárólag. Ezzel szemben őseik egyrészt a vikingekkel érkezett norvég erdei macskák lehettek, másrészt az Amerikába érkező európai tengerészek által a hajókon utaztatott hosszú szőrű macskák, amelyek képesek voltak elviselni a zord körülményeket. Neve az USA egyik állama (Maine), és a raccoon (mosómedve) szó összetételéből ered, mivel korábban tévesen úgy gondolták, hogy ezek a macskák a mosómedvéktől származnak. Létezik egy történet is ezzel kapcsolatban: Az egyik Maine állambeli farmer felesége, miközben macskáját figyelte, így kiáltott fel: „Nézd ezt a macskát, úgy néz ki, mint egy mosómedve!” Mivel a mosómedve angolul „racoon” és mivel Maine államban történt ez az eset, így nyilvánvaló, miért lett a macska fajtájának neve: Maine Coon. Persze, ha hiszünk az ilyen történetekben.

A Maine Coon egy barátságos macskafajta, nagyon ember-orientált, viszont ez nem jelenti azt, hogy túlságosan emberfüggő lenne. Nem zaklat folyamatosan a figyelmével, meglehetősen toleráns, ami azt jelenti, hogy örül, ha a gazdi játszik vele, de az sem zavarja, ha nem. Szeret megvizsgálni mindennemű tevékenységet, amibe csak belefogunk, és segíteni nekünk a maga módján. Ha van kutya a háznál, azzal is jól kijön.

Szép és különleges megjelenése mellett kiváló egérfogó, és egyben okos macskafajta is.

A Maine Coon élettartama 9-15 év.

 

3. Perzsa macska

 

A fajta Perzsiából (a mai Iránból) származik, de a török angórával és a brit hosszú szőrűvel való keresztezése miatt a pontos származása tisztázatlan. Európában való megjelenése Pietro Della Valle itáliai utazóhoz köthető. Angliában az 1800-as évek végén, a Harrison Weir által lefektetett fajtastandardok alapján értékelték a perzsa macskákat, és az 1900-as évek elejére minden tenyésztői egyesület elfogadta a fajtát. Karakteres és kedves megjelenésének köszönhetően a világ legnépszerűbb macskafajtái közé tartozik.

A fajta egyedei többnyire nyugodt természetű, visszahúzódó, önállóságra törekvő állatok. Így bármelyik család könnyen fel tudja nevelni, ahol a környezet is nyugodt. Főként a szemével kommunikál és nem a hangjával, tehát ritkán nyávog. A perzsa macska nem igényel nagy odafigyelést, inkább gyengéd és gondoskodó törődésre van szüksége.

Nem gyerekbarát, és nem is kedves azokkal a gyerekekkel, akik rángatják, és kényszerítik arra, hogy bármit is megcsináljon. Ezt egyáltalán nem szereti. A vendégekkel sem igazán barátságos, de megfelelő bánásmóddal nem lesz problémája a vendégekkel és a kedves gyerekekkel.

A perzsa macska élettartama 10-15 év.

 

4. Birman

 

Burmai szent templommacskának is nevezik az egyik legnépszerűbb macskafajtát. Jellegzetes fehér bundájával, kék szemével és „fehér kesztyűs” mancsával hamar népszerűségre tett szert.

Eredete nem pontosan ismert, az ősi legenda szerint a Birman egy kék szemű istennőtől, Cun Kiang Szetől származik. Egyesek úgy vélik, hogy a Burmai szent templommacska keletről érkezett Európába, 1916-ban. A fajta ismerői szerint azonban az első egyedek 1923-ban születtek Nizza mellett, egy fehér mancsú sziámi és egy hosszú szőrű macska szándékos vagy véletlen kereszteződéséből. Csak azt követően, hogy 1926-ban Párizsban kiállították, találták ki távoli eredetét és a legendát a khmer szerzetesről és macskájáról. Amikor az atyát útonállók megölték, a macska a fejére ugrott. Az atya lelki üdvéért a Szentlélek rövid időre a macskába költözött. Amikor belészállt a lábain keresztül, az állat mancsai kifehéredtek.

Egy másik legenda szerint haramiák támadtak meg egy ősi burmai kolostort, s a nagy kavarodásban a szerzetesek macskája az istennő szobra előtt termett: "bundája bearanyozódott, szeme az istennő szemének kékjét vette fel, mancsai pedig kifehéredtek". Isteni csoda történt! A kolostor összes macskája "szent színekben" kezdett pompázni, s a csodától felbuzdult szerzeteseknek sikerült visszaszorítani a haramiákat.

Szelíd és barátságos természete miatt a családok kedvence. Szeret emberekkel és más háziállatokkal lenni, mégsem igényel nagy figyelmet. A Birman játékos, más macskákkal és kutyákkal barátságosan viselkedik, kitűnő társa kisgyerekeknek. Életerős cica, játszik, rohangál egész nap, de szereti a csendet és a nyugalmat is. Annyira élvezi a "közönséget", mint egy vásári komédiás. Intelligens, gyöngéd, de szerfelett bohókás természetű. Szereti felfedezni az otthonát, így a lakásban bárhol megtalálható, így előfordul, hogy gazdijának meg kell keresnie.

A Birman élettartama 12-16 év.                                                 

 

5. Szfinx

 

A szfinx, vagy kanadai szőrtelen macska a házi macska egyik ritka fajtája, amely természetes mutáció révén csak egy nagyon vékony, pehelyszerű szőrtakaróval rendelkezik. Tehát a szfinx fajtájú macska semmiképpen sem kapcsolódik az egyiptomi szent szfinx szoborhoz. Már az ókor óta léteznek szőrtelen macskákról szóló beszámolók. A szőrtelen macskák létéről tanúskodó első fényképes bizonyíték 1902-ből, Mexikóból került elő. Természetes körülmények között nagyjából 15 évenként születik egy-egy szőrtelen példány. A fajta kitenyésztése 1966-ban kezdődött meg Kanadában. 1971 táján azonban meddőségi probléma jelentkezett az addigra már hivatalosan is elfogadott új fajtánál, amelyet 1980 tájára sikerült kiküszöbölni, miután 1975-ben egy minnesotai farmról, majd 1978-ban a kanadai Torontóból újabb szőrtelen példányok kerültek elő. (Az amerikai egyedeket Dermisnek és Epidermisnek, a kanadaiakat pedig Bambinak, Punkie-nak és Palomanak hívták.)

A szfinx egyre népszerűbb lett, és mára a világ egyik legnépszerűbb macskafajtája.

A szfinx barátságos, és társasági típusú, nagyon szeret az emberek társaságában lenni, társaikhoz és gazdáikhoz egyaránt nagyon ragaszkodnak. Érdemesebb több háziállatot is tartani, ha van szfinx a házban, mivel nagyon szeret játszani más állatokkal, akár kutyákkal is. Éberek, játékosak, néha tolakodók, de ugyanakkor meglehetősen intelligensek is.

Egy dolgot még fontos megjegyezni: mivel a szfinx macska szőrtelen, gondos ápolást igényel a bőre.

A szfinx élettartama 8-14 év.

 

 

Forrás:         

freeaddon.com

wikipedia

Tetszett a cikk?

 

Kiemelt ApróHirdetések

További kiemelt ApróHirdetések »

 

CicaVilága cikkajánló

További cikk »

 

 

 

 

CicaVilága cikkajánló

További cikk »