A macska vemhesség

A macska vemhesség


A macska vemhesség

 

A legtöbb macskatulajdonos házi kedvencként tartja cicáját, nem tenyésztésre. Éppen ezért, ha időben ivartalanítja állatát, nem kell foglalkoznia a vemhesség következményeivel. Azonban, ha még nem volt ivartalanítva a cica, megtörténhet a baj, amennyiben nem kizárólagosan lakásban tartott cicáról van szó. Ugyanis szinte elkerülhetetlen, hogy találkozzon nem ivartalanított kandúrral, ha kinti-benti macska.  Amennyiben ilyen, nem kívánt szaporulatról van szó, a vemhesség különböző fázisaiban kiváltható művi abortusz, illetve az első harmadban a vemhesség sem akadálya az ivartalanításnak.

Amennyiben úgy döntünk, hogy szeretnénk kiscicákat, akkor sem kell különösebb előkészületeket tennünk. Nyugodtan bízhatunk a természetben és az állatok ösztöneiben. A macskák vemhessége legtöbbször eseménytelenül telik, különösebb felkészülést sem igényel, eltekintve attól, hogy a vemhes macska sokkal bújósabb és sokkal többször kívánja a kényeztetést, simogatást. Szerencsére ez általában igazán nem megterhelő a gazdinak. A tüzelési ciklus végén válnak láthatóvá a vemhesség első jelei, amikor megduzzadnak és pirosabbak lesznek a mellbimbók. És akár az embereknél, bizony előfordulhatnak reggeli rosszullétek, akár hányás is, de ettől nem kell megijednünk.

A macskák vemhessége általában 58-63 nap, természetesen lehetséges plusz-mínusz egy-két nap eltérés ehhez képest is. Amikor már előrehaladottabb a vemhesség, az anya étvágya megnő, figyeljünk oda az egészséges és bőséges táplálkozásra. A jó minőségű táplálás elengedhetetlen. Prémium minőségű tápok közül is az utolsó harmadban a fiatal cicáknak készített táp az ideális. (lsd. Happy Cat junior stb.) A vemhesség során ellenőrizni kell az állat parazitamentességét és az állatorvos útmutatásával ki kell irtani a tetveket, kullancsokat, férgeket. Ez utóbbira különösen figyelni kell, mert az anyaállatban fejlődő kicsikre is átterjedhet.

Amikor eljön az ellés ideje, cicánk keresni kezd egy nyugodt, csendes, biztonságos helyet, ahol világra hozhatja kölykeit. Segíthetünk ebben, ha már előre kialakítunk egy ilyen területet számára. Szülés közben figyeljünk arra, hogy a kiscica után a méhlepény is kijöjjön, amit aztán a mama megesz, miután elrágta a köldökzsinórt. Ez fontos, ugyanis sok értékes tápanyagot tartalmaz a mama számára, amire szüksége is lesz a következő, szoptatós időszakban. Az ellés végén érdemes állatorvos segítségét kérni, leginkább azért, hogy megállapítsa, minden kiscica megszületett-e. Bízzuk ezt szakemberre, ahelyett, hogy magunk nyomogatnánk a cica hasát, testét!

Forrás: homovet.hu

Külső kép:pixabay.com ( sziámi kiscicák az anyukájukkal)

 
Tetszett a cikk?

 

Kiemelt ApróHirdetések

További kiemelt ApróHirdetések »

 

CicaVilága cikkajánló

További cikk »

 

 

 

 

CicaVilága cikkajánló

További cikk »