Tíz érdekesség a macskákról

Tíz érdekesség a macskákról


Tíz érdekesség a macskákról

 

Szeretnél egy kicsit többet tudni a macskákról? Olvasd el az alábbi érdekességeket!

 

                                                               

1. A macskák a méretüknél hatszor magasabbra is képesek ugrani

Ez így igaz! A macskák nagyon jó ugrók, és nagyon magasra tudnak felugrani. Gyakran láthatjuk őket egy kerti kerítés tetején vagy egy igazán magas falon! Nagyon erős izomzat van a lábukban, ami egyenesen a levegőbe repíti őket.

 

 

Forrás: petkeen.com

 

 

2. Összesen 18 lábujjuk van

Ez a sok lábujj! Számolni is alig győzzük. A macskáknak minden elülső mancsán 5 ujj van. Ezután négy lábujj van a hátsó mancsukon.

 

 

Forrás: catessential.com

 

 

3. Több mint 500 millió kedvtelésből tartott macska van!      

Hát valóban. A macska az egyik legnépszerűbb háziállat. Nagyon sok macska él világszerte, Magyarországon a legtöbb háztartásban van legalább egy. A PDSA szerint az Egyesült Királyságban – ahol most élek – a felnőtt lakosság 51%-ának van macskája!

 

Forrás: comfortzone.com

 

 

4. A macskák életük 70 %-át végig alusszák

Körülbelül napi 13-16 órát alszanak cicáink, ami ha százalékban akarnánk mérni, akkor életük hetven százalékát jelentené.  Észrevetted már, hogy a macskád mindig alszik? Állítólag ennek célja az energia spórolása. A vadonban például sokat kell vadászniuk az élelemért, ezért érdemes jól kipihenni magukat, hogy maradjon energiájuk. A házi macskáknak nyilvánvalóan nincs szükségük erre, de ez a természetükből adódik, ezért mi nem tudunk rajta változtatni.

 

 

Forrás: purina.co.uk

 

 

Forrás: inverse.com

 

 

5. A macskák gyorsabban öregszenek        

Egy év a macska életében olyan, mint egy ember életében 15 év. A macskák sokkal gyorsabban öregszenek, mint az emberek, és rövidebb ideig is élnek. Ez azt jelenti, hogyha egy macska 1 éves, az valójában 15 évnek számítana, ha ember lenne!

 

 

Forrás: bbc.co.uk

 

 

6. Az egyik legnagyobb házimacskafajta a Maine Coon

Nemcsak hogy a legnagyobb házimacskafajta, de egyike azoknak a macskáknak, akik bekerültek a Guinness-rekordok könyvébe. Legalábbis az egyikük, aki a Barivel névre hallgat. Őt választották meg ugyanis a világ leghosszabb házimacskájának, aki valaha is létezett. Barivel 120 cm hosszú és Olaszországban él.

 

 

Forrás: meowingtons.com

 

 

7. A legkisebb macskafajta egy szingapúri

Ha már a legnagyobb cicáról beszéltünk, akkor kapjon helyet a legkisebb is. Ez pedig nem más, mint egy szingapúri fajta. Körülbelül feleakkora, mint egy normálméretű házimacska.

 

 

Forrás: womansworld.com

 

 

8. A dorombolás azt jelenti, hogy a macska elégedett

A macska legtöbbször akkor dorombol, ha boldog és elégedett. Ezt bizony a gazdinak köszönheti. A macska leggyakoribb kommunikációs eszköze egyébként a dorombolás.  

 

 

Forrás: zooplus.co.uk

 

 

9. Egy macska akár 30 mérföld / órás sebességgel is tud futni

A macskák nagyon gyorsak. Akár 30 mérföld/órás sebességgel is képesek futni. Ez körülbelül olyan gyors, mint egy autó!

 

 

Forrás: tritordeum.com

 

 

10. A legidősebb macska 38 éves volt

A házimacskák általában 16-17 évig élnek, de van egy, aki rendkívüli életkort élt meg. Ő pedig nem más, mint Creme Puff, aki 38 évet élt, 1967-2005-ig. Szóval, ha azt megszorozzuk 15-tel…! Egyébként a macska gazdija, Jake Perry elárulta, hogy sok macskát fogadott be otthonába élete során, és a legtöbb megélte a 30 évet.

 

 

Forrás: oldest.org

 

 

Forrás:         

funkidslive.com

Tetszett a cikk?

 

Kiemelt ApróHirdetések

További kiemelt ApróHirdetések »

 

CicaVilága cikkajánló

További cikk »

 

 

 

 

CicaVilága cikkajánló

További cikk »