Gyönyörű nagymacska a párduc

Gyönyörű nagymacska a párduc


Egy gyönyörű, rejtőzködő nagymacska – a ködfoltos párduc

 

Ázsia egyik legszebb, legimpozánsabb ragadózója, a ködfoltos párduc (Neofelis nebulosa) a trópusi és szubtrópusi esőerdők mélyén rejtőzik és hihetetlen ügyességgel mászik a fák ágain. A rendkívül ritkán megfigyelhető, félénk  nagymacskáról korábban úgy vélték, hogy sajátos koponyaszerkezete alapján nemének egyetlen képviselője, de amerikai kutatók felfedezték, hogy a Borneón és Szumátrán élő változata, a borneói ködfoltos párduc (Neofelis diardi), önálló fajt képvisel.

Forrás: Stuart Seeger/flickr

A ködfoltos párduc olyan “mókusszerű képességekkel” rendelkezik, mint a dél-amerikai tigrismacska. Fogságban ösztönszerűen a hátsó lábain függeszkedik, hosszú farkát lengetve egyensúlyozik és fejjel lefelé szalad le a fatörzseken. Rövid, rugalmas lábainak, nagy mancsainak és éles karmainak együttes hatása nagyon magabiztossá teszi. A farka olyan hosszú, mint teste, ezzel is segítve az állatot az egyensúlyozásban. Valószínűleg magányosan élnek, de az állat vadonbeli viselkedése nagyrészt ismeretlen a rejtőzködő természete miatt.

 
Forrás: Charles Barilleaux/flickr
 
Forrás: Charles Barilleaux/flickr

Elterjedési területe Dél-Kínára, a Himalája keleti részére, Északkelet-Indiára, Délkelet-Ázsiára és az Indonéziai-szigetvilágra terjed ki. Mivel nehéz a terepen tanulmányozni, megbízható becslés a populáció méretéről nem létezik, de az egyre kiterjedtebb erdőirtások és illegális vadászata miatt számuk folyamatosan hanyatlik, ezért sebezhető fajként tartják számon. Elsősorban a bundájáért vadásznak rá, illetve azért, mert húsának és csontjainak gyógyerőt tulajdonítanak.

Forrás: zoofanatic/flickr  
 
Forrás: Cliff/flickr
 
Forrás:  Wikimedia Commons/Ltshears

 

A nőstények 85–93 napig tartó vemhességet követően 1–5 kölyöknek adnak életet. A kis párducok a megszületésüket követő körülbelül 10. napon kezdenek el látni, 5 héten belül lesznek aktívak és valószínűleg körülbelül 10 hónapos koruktól függetlenek. A fogságban élő felnőttek akár 17 évig is élhetnek, a vadonban ez az élettartam valószínűleg rövidebb.

Forrás: Charles Barilleaux/flickr

A borneói ködfoltos párduc (Neofelis diardi) fejlődési vonala a genetikai kutatások eredményei alapján mintegy 1,4 millió éve vált el a szárazföldi ködfoltos párductól (Neofelis nebulosa). Szumátra, Borneó és Batu szigetének trópusi esőerdeiben él, a nyílt terepet és az emberek közelségét kerüli. A borneói ködfoltos párduc megkülönböztető jegye, hogy bundája sötétebb a kontinensen élő fajénál.

 
Forrás: Wikimedia Commons/Pt1979  
Forrás: Spencer Wright/flickr/www.wildarena.com

 

 

 

 
 
Tetszett a cikk?

 

 

CicaVilága cikkajánló

További cikk »

 

 

 

 

CicaVilága cikkajánló

További cikk »